Slikopleskarska dela

7 junija, 2016

Slikopleskarska dela v večini obsegajo barvanje sten, ki mora biti v skladu z željami naročnika, pri tem pa se seveda ne upoštevajo zgolj njegove želje glede barv in odtenkov, temveč tudi končni efekt in kakovost opravljenega dela glede na namembnost. Za slikopleskarska dela namreč ni vseeno, kakšen prostor se pleska – ali javen, v katerem se bo izmenjevalo veliko ljudi in bo zelo obremenjen, ali stanovanje, v katerem lahko pričakujemo manjšo obremenitev. Ravno tako je za slikopleskarska dela že ob dogovoru za sodelovanje potrebno vedeti, ali ima stavba kakšne posebne lastnosti. Tisti, ki živijo v naravnem domu, bodo želeli tudi uporabo čim bolj naravnih barv, za prostore z veliko obremenitvijo bo potrebna barva, ki stene bolj zaščiti, za starejše hiše barva, ki preprečuje nastajanje plesni …

Slikopleskarska dela kombinirajo različne vrste obdelave sten

Precej pogosto se slikopleskarska dela združujejo tudi s fasaderstvom, torej z zaključno obdelavo zunanjih sten, ni pa nujno, da je tako – tudi v notranjosti je potrebno veliko postoriti. Slikopleskarska dela se mnogokrat pričnejo s kitanjem sten, ki poskrbijo za popolno izravnavo po nanosu ometa. Nadaljuje se z osnovnim pleskanjem, ki zahteva nanos več plasti, poleg tega pa se v sodobnih stavbah naročniki pogosto odločajo tudi za zanimive barvne kombinacije, s katerimi postane prostor ali bolj živahen ali bolj pomirjujoč – odvisno od njegove namembnosti. Marsikdo pleskanju doda tudi kombinacijo zanimivih bordur, ali pa se odloči za štukature, ki lahko ustvarijo zanimive prehode med stenami in stropom ali ustvarijo tudi stenske rozete, ki so čudovit stenski okras.

Slikopleskarska dela se marsikdaj končujejo s pravimi poslikavami sten, ki se jih običajno ne loti kar vsak slikopleskar, saj zahtevajo veliko ustvarjalne žilice. Je pa res, da so slike z barvami zadnje čase manj pogoste, saj se lahko v veliki meri nadomestijo z bolj sodobnimi načini dekoracije sten, na primer z dekorativnimi nalepkami.

http://www.slikopleskarstvo-rbt.si/category/slikopleskarstvo/

Comments are closed.